Zdrowe odchudzanie – korzyści i skutki uboczne spożywania aloesu

Zdrowe odchudzanie – korzyści i skutki uboczne spożywania aloesu

Aloes znany ze swoich właściwości leczniczych już w czasach starożytnych, stosowany był głównie miejscowo w łagodzeniu oparzeń, ale także leczeniu wielu innych schorzeń. W ostatnim czasie wzrosło zapotrzebowanie na naturalne produkty, takie jak aloes, który stał się kluczowym składnikiem soków, czy też suplementów ukierunkowanych na utratę wagi. Aloes jest bogatą w składniki odżywcze rośliną, która zawiera pewne związki czynne, mogące pomóc Ci zrzucić kilka kilogramów, a także poprawić jakość skóry i włosów. Jakie są korzyści i skutki uboczne aloesu stosowanego na odchudzanie? Jak stosować aloes?

Aloes na odchudzanie – korzyści

Aktualnie jest sporo badań nad możliwościami, które przyczyniają się do zwiększenia metabolizmu, pomagając w ten sposób dbać o równowagę bilansu energetycznego. Kontrola diety, ćwiczenia fizyczne, liposukcja i chirurgia bariatryczna są dostępne w celu ograniczenia otyłości, ale nie są one skuteczne w przypadku dłuższego czasu leczenia i profilaktyki. Dlatego ludzie szukają alternatywnych terapii, takich jak leki ziołowe i żywność funkcjonalna, które zyskują na znaczeniu w leczeniu otyłości i związanych z nią chorób. Prawie 1200 gatunków roślin zostało przebadanych pod kątem ich zastosowania w otyłości i cukrzycy (1). Aloes wykazał działanie przeciwhiperglikemiczne i hipolipidemiczne w badaniach na zwierzętach i badaniach klinicznych (2).

1. Aloes może przyspieszyć metabolizm

Otyłość to przewlekłe zaburzenie metabolizmu węglowodanów i tłuszczów, które stwarza zagrożenie dla zdrowia i dobrego samopoczucia ludzi. Rośliny zawierające polifenole, flawonoidy itp, takie jak aloes, mogą być skuteczne w leczeniu otyłości (3). Badania przeprowadzone w 2012 roku na szczurach, które przez 90 dni były karmione sproszkowanym żelem Aloe Vera wykazały, że spożycie aloesu zmniejszyło gromadzenie się tkanki tłuszczowej, częściowo poprzez zwiekszenie liczby spalonych przez nie kalorii. Żel z aloesu może być więc korzystny w zapobieganiu i poprawie otyłości wywołanej dietą (4).

Skuteczność żelu z liści Aloe vera została sprawdzona u pacjentów z hiperlipidemią i cukrzycą typu 2: przeprowadzono badanie kliniczne z podwójnie ślepą próbą i grupą kontrolną placebo, w którym znacząco obniżył on całkowity poziom cholesterolu i LDL (5).

Pomimo wielu dowodów na płynące ze stosowania aloesu korzyści, w przyszłości potrzebne są jeszcze kontrolowane badania, aby udowodnić skuteczność Aloe vera w różnych warunkach.

2. Może wspierać kontrolę poziomu cukru we krwi

W badaniu przeprowadzonym w 2008 roku na grupie 45 pacjentów (6) oraz badaniu w 2015 roku na 75 pacjentach (7) wykazało, że Aloe Vera zmniejszył masę ciała, masę tkanki tłuszczowej i insulinooporność u otyłych pacjentów w stanie przedcukrzycowym i wcześnie nieleczonych pacjentów z cukrzycą, znacznie regulując poziom cukru we krwi.

W badaniu z udziałem 136 osób wykazano, że przyjmowanie żelu Aloe Vera przez 8 tygodni zmniejszyło masę ciała i tkankę tłuszczową, a także poprawiło zdolność organizmu do stosowania insuliny, hormonu odpowiedzialnego za kontrolę poziomu cukru we krwi (8).

Utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi nie tylko jest istotne z punktu zapobiegania otyłości wywołanej dietą, która jest skomplikowaną niebezpieczną chorobą przewlekłą, ale również z punktu zapobiegania zaburzeniom metabolicznym zwiększającym skłonność do cukrzycy i chorób układu krążenia.

Aloes na odchudzanie – skutki uboczne

Musisz być świadom skutków ubocznych jakie mogą powstać w związku ze spożywaniem aloesu. Ponieważ jak każda roślina z kategorii leczniczych, suplement diety, czy też lek, może nieść za sobą pewne skutki uboczne.

Ze względu na to, że jest to roślina, sok z aloesu może uczulać. Dotyczy to głównie słabych produktów aloesowych wypuszczonych na rynek przez producentów, które nie zostały dobrze oczyszczone z alergogennej aloiny. Miąższ aloesu pozbawiony tej substancji nie powinien wywoływać żadnych reakcji alergicznych. Aloina jest glikozylem antrachninowym – substancją o żółtawo-brązowym zabarwieniu i gorzkawym smaku. Jest środkiem pobudzająco-przeczyszczającym. Ze względu na to, że aloina występuje tuż zaraz pod skórką liścia aloesu, między miąższem a skórką, ważna jest dokładna obróbka liścia aloesu przed spożyciem jego miąższu. Możecie usłyszeć też nazwę lateks. To nic innego jak ogólna nazwa cienkiej warstwy żółtego płynu pomiędzy skórą, a żelem liścia. To właśnie tutaj zawarte są związki o silnych właściwościach przeczyszczających, takie jak np. wspomniana aloina.

Aloes może działać więc jako środek przeczyszczający, a nadmierne stosowanie może zwiększyć ryzyko wystąpienia działań niepożądanych, takich jak odwodnienie i zaburzenia równowagi elektrolitowej. Wynika to głównie z zawartości aloiny, która nie powinna przekraczać 10 mg/kg produktu (9).

Niedawny raport wskazuje, że suplementy diety / preparaty ziołowe są zaangażowane w 19% przypadków ostrej niewydolności wątroby wywołanej lekami, ponieważ konsumenci często kupują takie produkty online bez nadzoru lekarza i nie są świadomi interakcji i zagrożeń wynikających z innymi przyjmowanymi lekami lub suplementami. Przebadano łącznie 1179 anglojęzycznych witryn internetowych poświęconych produktom ziołowym i tylko około 10% z nich zaleciło konsultację z lekarzem (10). Przekaz tu jest prosty – skonsultuj się z lekarzem przed użyciem, szczególnie jeśli masz jakiekolwiek schorzenia lub przyjmujesz jakiekolwiek leki.

Jak przygotować liść aloesu?

Liście aloesu składają się z trzech części: skóry, żelu i lateksu. Aloes jest najbardziej znany ze swojego miąższu, który odpowiada za większość jego zdrowotnych właściwości. Żel aloesu można nakładać na skórę, ale jest on również bezpieczny do spożycia, jeśli zostanie odpowiednio przygotowany.

Aby przygotować żel, odetnij kolczaste brzegi na górze i wzdłuż liścia aloesu. Następnie odetnij skórę na płaskiej stronie, usuń przezroczysty żel i pokrój w małe kostki. Skórka również nadaje się do spożycia, ale musi ona być dokładnie oczyszczona z wewnętrznej warstwy lateksu, która występuje od spodu liścia. Skórkę można uprzednio namoczyć 10-15 minut.

Pamiętaj, aby dokładnie umyć kostki żelu, aby usunąć wszelkie ślady brudu, gruzu i pozostałości lateksu, który może nadać żelowi nieprzyjemny gorzki smak.

Pamiętajmy, że najwięcej korzyści uzyskamy z rośliny ponad 3-letniej. Roślina musi być z gatunku leczniczych.

Pamiętaj!
Wiele dostępnych w handlu żeli Aloe Vera zawiera konserwanty wydłużające okres przydatności do spożycia, a także inne składniki poprawiające zapach, teksturę i kolor. 
Wiele z tych składników nie nadaje się do spożycia. 

Podsumowanie

  1. Spożywanie aloesu może pomóc w odchudzaniu, przyczyniając się do zwiększenia metabolizmu. Żel z aloesu może być korzystny w zapobieganiu i poprawie otyłości wywołanej dietą.
  2. Aloes może wspomagać utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi.
  3. Spożycie aloesu może powodować szereg skutków ubocznych i może zmniejszać wchłanianie niektórych leków. Do skutków ubocznych aloesu przyczynia się głównie lateks, który zawiera aloinę – związek rakotwórczy. Należy zatem unikać nieprzetworzonych liści aloesu, a także kupować sok od sprawdzonych dostawców.
  4. Spożywanie aloesu powinno być stosowane z umiarem w ramach urozmaicenia zdrowej diety.

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Karolina

    Hej! Świetny artykuł! Fajnie, że linkujesz do artykułów naukowych. Pozdrawiam:)

  2. A.N.

    Może i to placebo, ale mi pomaga! 🙂

Dodaj komentarz